Boeddha Pagina

menno-borobudur

In 1994 ben ik een reis gaan maken door Indonesie, waar ik een bezoek heb gebracht aan de Borobudur. Ik ben daar bijzonder geraakt door het Boeddhisme en deze bijzondere tempel. Terug in Nederland ben ik in aanraking gekomen met een boeddhistische leraar van de NKT (Nieuwe Kadampa Traditie). Vanaf dat moment ben ik verder gegaan met boeddhistische studies te volgen.

buddha-shakyamuni

Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso

Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso is een volledig volleerde meester in meditatie en internationaal gerenommeerde leraar van het boeddhisme.

Geshe-la, zoals hij liefdevol door zijn studenten wordt genoemd, is primair verantwoordelijk voor de wereldwijde opleving van het Kadampa-boeddhisme in onze tijd.

Geshe-la-1

Vanaf de leeftijd van acht studeerde Geshe-la uitgebreid aan de grote kloosteruniversiteiten van Tibet en verdiende de titel 'Geshe' wat letterlijk 'spirituele vriend' betekent. Onder de leiding van zijn spirituele gids, Kyabje Trijang Rinpoche, bracht hij vervolgens de volgende achttien jaar door in meditatie-retraites in de Himalaya.

In 1977 aanvaardde hij een uitnodiging om les te geven aan het Manjushri Kadampa meditatiecentrum in Engeland, waar hij sindsdien heeft gewoond en daar heeft les gegeven en begeleiding heeft gegeven aan een steeds verder groeiende groep discipelen.

Geshe-la-2

Elk jaar geeft Geshe-la onderwijs en empowerments op de internationale Kadampa Festivals, die worden bijgewoond door duizenden mensen van over de hele wereld.

Hij heeft een reeks opmerkelijke boeken over boeddhisme en meditatie gepubliceerd, van eenvoudig inleidende boeken tot geavanceerde filosofische teksten en meditatiehandleidingen.

Geshe-la-3

Geshe-la heeft drie unieke studieprogramma's en 1100 centra en groepen opgezet over de hele wereld, honderden gekwalificeerde leraren heeft getraind en een bloeiende (toe)gewijde gemeenschap en creƫerde een project om boeddhistische tempels te bouwen in elke grote stad in de wereld.

Geshe-la-4

In zijn leer benadrukt Geshe Kelsang het belang van meditatie en hoe dit toe te passen in het dagelijks leven, de noodzaak om echt gelukkig te zijn en hoe je een goed hart kunt cultiveren om anderen te helpen - en hij demonstreert deze kwaliteiten perfect in zijn eigen leven.

Deze opmerkelijke leraar inspireert zoveel mensen uit zoveel verschillende landen omdat hij vanuit voorbeeld onderwijst.

Hij is een bescheiden boeddhistische monnik die mensen over de hele wereld helpt echt geluk in hun hart te vinden.

Happiness

If luck is a raindrop
I'd send you a shower
If hope is a minute
I'd send you an hour
If happiness is a leaf
I'd send you a tree
If you need a friend
You will always have me

logo